Polismyndighetens Kalla Fall-grupper

Kalla falls uppdrag är att hantera ouppklarat dödligt våld, i praktiken handlar det nästan uteslutande om mord. Preskriptionstiden för mord togs bort 2010 vilket numera innebär att samtliga ouppklarade mord efter 1 juli 1985 alltjämt är öppna utredningar. Mord är inte den enda formen av dödligt våld men de övriga faller under olika preskriptionstider. Respektive kalla fall-grupp består av en handfull utredare med olika erfarenheter och bakgrunder, totalt ca 30 personer i landet. Kalla fall-grupperna utreder ouppklarade mord genom att komplettera med sådant som inte gjorts eller som kan göras om av olika anledningar, t.ex. med nya metoder/tekniker i dag eller utreder utifrån nytillkomma uppgifter. Därutöver ingår även i uppdraget att ombesörja arkiveringen av allt utredningsmaterial så det finns förvarat på ett samlat sätt för framtida utredningsåtgärder, det gäller såväl handlingar som annat fysiskt material. Totalt finns det drygt 700 kalla fall i landet. En samverkan inom ForArk är av stort intresse för kalla fall-verksamheten av flera anledningar. Bland annat finns det i hela landet ett flertal förmodade mordoffer som alltjämt är saknade, varav flera av brotten skedde redan på 1990-talet. Dessutom finns det också ett stort behov av ny och utvecklad metodik för vissa typer av forensiska undersökningar då många av de idag standardiserade undersökningarna redan är genomförda när ärendet väl blir ett kallt fall. Vi behöver hjälp med att hitta nya forensiska möjligheter för att komma vidare och här blir ForArks olika medlemmar en viktig källa för oss. https://polisen.se/aktuellt/kalla-fall/

 

Statens veterinärmedicinska anstalt

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag. SVA har som uppdrag att främja djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och rådgivning. Myndigheten ligger organiserad under Näringsdepartementet. På SVA jobbar entomologer som har expertkunskap om framför allt vektorer, det vill säga insekter och andra leddjur som kan sprida sjukdomar. Men vi har även rättsentomologisk expertkunskap. Rättsentomologi handlar om att analysera insektsmaterial i samband med rättsfall. De fall som vi får rör nästan alltid mord, jaktbrott eller vanvård av djur. Oftast handlar det om att fastställa hur lång tid som har gått sedan en person har avlidit. En död kropp koloniseras mycket snabbt av flugor under den varma delen av året. Eftersom flugorna kommer efter döden kan man få en uppfattning av hur lång tid som gått genom att avgöra hur gamla de fluglarver man påträffar på kroppen är. Först artbestäms larverna, morfologiskt och molekylärt. När vi vet vilken art det rör sig om kan vi genom inhämtade temperaturdata beräkna hur lång tid som behövs för att larverna ska växa till den storlek de har. Genom att åldersbestämma fluglarver kan man få en ganska bra uppfattning om hur länge ett djur eller en människa varit död.

 

Kriminalteknik och AFFA

Kriminaltekniker undersöker brottsplatser och säkrar forensiska spår. Vi arbetar objektivt och förutsättningslöst och det som kommer fram vid våra undersökningar kan såväl fria som fälla en gärningsperson. Vår största uppgift är att ta reda på vad som har hänt och vem som har gjort vad på en brottsplats och på så sätt hjälpa brottsutsatta och deras anhöriga att få upprättelse.

I början av 90-talet uppmärksammades brister i de fältmässiga metoder som användes för brottsplatsundersökningar utomhus, dvs. nedgrävda kroppar och föremål. Intresset riktades mot den internationellt etablerade vetenskapen Forensisk arkeologi, som ännu inte fått riktigt fäste i Sverige. På initiativ av personal vid dåvarande Tekniska roteln i Stockholm bildades 1991 Arbetsgruppen För Forensisk Arkeologi (AFFA).

Gruppen har idag fem medlemmar som är kriminaltekniker men med utökad kompetens och/eller specialistkompetens inom arkeologi, osteologi och DVI (Disaster Victim Identification). Gruppens främsta syfte och mål är att öka kvaliteten och höja kunskapsnivån vid kriminaltekniska platsundersökningar i polisiära utredningar vid utomhusbrottsplatser. Detta gäller framför allt avlidna men också andra nedgrävningar eller gömmor.

För att forensisk arkeologi ska kunna vara en väl etablerad vetenskap inom svensk polis är det en förutsättning att AFFA ingår i ett nätverk som Forark för att på så sätt skapa en kontaktyta mot och ha ett gott samarbete med utomstående organisationer, institutioner och experter inom detta område.

 

NFC - Nationellt Forensiskt Center

NFC:s uppdrag är att som opartiskt expertorgan utföra undersökningar i brottmål åt rättsväsendets myndigheter. NFC har ansvar för hela den forensiska processen inom polisen – från brottsplats till domstol och har ett nationellt uppdrag att ansvara för forskning och utveckling inom forensik.

På NFC finns en forensisk arkeolog (Jesper Olsson) anställd, med nationellt ansvar för området forensisk arkeologi.

 

RMV - Rättsmedicinalverket

Rättsmedicinalverket (RMV) är en statlig myndighet som ligger under justitiedepartementet. Myndigheten arbetar på uppdrag av polis och åklagarmyndighet. Utöver den rättsmedicinska avdelningen finns inom RMV avdelningen för rättspsykiatri, rättskemi/genetik. Samtliga arbetar på uppdrag av åklagar-och polismyndigheten.

Rättsmedicinska avdelningen består av 6 enheter (i Umeå, Uppsala, Stockholm, Göteborg, Linköping och Lund). Rättsmedicinens kärnuppgift är att bistå polisen vid utredningar med avseende på onaturliga och oklara dödsfall. På de rättsmedicinska enheterna obduceras ca 5000 personer/år. Omkring 100 av dessa är misstänkta mord. Vidare undersöks ett flertal levande personer, misstänkta brottsoffer, respektive förövare. De döda kropparna som obduceras är i varierande grad av olika skick, det kan vara både nyligen avlidna, men också gravt förruttnade lik och ibland skeletterade kroppar. Osteologi, forensisk antropologi är traditionellt sett en del inom rättsmedicin och det är glädjande att vi i Sverige numera har flera utbildade forensiska antropologer och osteologer. Denna fördjupade expertkunskap hoppas vi kan vidare implementeras, fördjupas inom svensk rättsmedicin. Att ingå i ett nätverk, såsom FORARK ser vi som en viktig möjlighet att ytterligare understödja, främja denna process.